Geplaatst op
Waar komt chiropractie vandaan? In Amerika in 1895 kwam D.D. Palmer toevallig erachter dat bepaalde druktechnieken effect hadden op het herstel van bijvoorbeeld nekklachten. Maar wetenschap bestond toen niet. Zelf ontdekkend en toch gelovend in zijn eigen kracht ging Palmer door met zijn technieken: en wat bleek? Deze druktechnieken hadden vooral goed effect bij klachten aan het bewegingsapparaat. Dus nekklachten, rugklachten etc. De druktechnieken werden ook opgemerkt begin 1900 door andere beroepsgroepen. Uiteindelijk zijn veel technieken deels overgenomen in wat we nu in Nederland ook kennen als manuele therapie.
Chiropractor is anders dan manuele therapeut
Toch ontwikkelde chiropractie nog net iets anders, dan manuele therapie. Doordat de wervelkolom een delicaat gedeelte is en gezien de technieken moeilijk te leren zijn, was de eis dat dit op een zo hoog mogelijk niveau gedoceerd zou worden. De geaccrediteerde universitaire studie chiropractie werd steeds populairder. De chiropractor en haar technieken ontpopten zich wereldwijd tot één van de grootste beroepen in de gezondheidszorg.
Chiropractie in een golf naar Europa
Chiropractie is langzaam uitgebreid naar Europa. Nu heb je op veel plaatsen in Europa universiteiten die de chiropractie opleiding aanbieden. Alleen niet in Nederland. Dit is de voornaamste reden waarom chiropractie hier nog niet zo bekend is. In 1990 waren er nog slechts 50 chiropractoren in Nederland en nu 300.
Opleiding chiropractor
De opleiding tot chiropractor is qua duur en vormgeving vergelijkbaar met een opleiding tot tandarts: een vijfjarige fulltime universitaire studie. Het laatste jaar van de opleiding wordt alle kennis in de praktijk gebracht tijdens het stagejaar in de universiteitskliniek.
Erkenning chiropractor in Nederland
Mede doordat er geen universitaire opleiding in Nederland is, hebben we hier geen erkende status. Chiropractie valt daardoor helaas nog wel eens onder het kopje alternatief. Als er iets mij bezighoudt is het dit onderwerp. In andere landen heeft het namelijk wel anders uitgepakt. Bijvoorbeeld in Scandinavië is de studie chiropractie verweven met de studie geneeskunde en werken chiropractoren veelal in ziekenhuizen.
Waarom naar een chiropractor?
De snelste verbetering in pijn(klachten) zit veelal in het opheffen van de bewegingsbeperking. Bij chiropractie ligt de focus op een betere mobiliteit van aangedane spieren, gewrichten en/ of zenuwen. Wij doen dit door middel van specifieke druktechnieken. Zo beschikt een chiropractor vaak over speciale behandeltafels om de (pijn)klachten snel te verminderen.